Снимка: Канал 3Естествено продължение на делото на Апостола е и Априлското

...
Снимка: Канал 3Естествено продължение на делото на Апостола е и Априлското
Коментари Харесай

Емил Кабаиванов: Левски би посрещнал руските войски, после щеше да прави комитети в Македония

Снимка: Канал 3

Естествено продължение на делото на Апостола е и Априлското въстание, и възобновяване на българската държавност след Руско-турската война, сподели в " Офанзива с Любо Огнянов " по Канал 3 Емил Кабаиванов, кмет на Карлово, родния град на Васил Левски.

" Без комитетите на Левски, които той построява в продължение на 3 година, денонощно, с незараснала рана от спукан апандисит по време на Втората българска легия в Белград. Той обикаля България през всички сезони, без да се жали, рискува живота си непрекъснато ", описа Емил Кабаиванов, написа novini.bg.

" Той увлича и печели за делото към 20 000 млади и на междинна възраст българи, пък и по-възрастни, мъже и дами. Това са хората, които вземат участие интензивно в Априлското въстание и които вземат участие във възобновяване на българската държавност след Руско-турската освободителна война. Така че Левски, Априлско въстание и 3 март са безусловно свързани и идват разумно едно след друго ", сподели кметът.

На въпрос на водещия Любо Огнянов дали не е притеснително, че тези към 20 000 души оставят Апостола на свободата, техния Апостол, да бъде погубен без да създадат какъвто и да е опит да бъде освободен, Емил Кабаиванов уточни, че това изобщо не е било елементарно, като се базира на видни историци.

" През няколкото години, в които съм кмет на община Карлово, а и преди този момент, употребявам свободното си време да се срещам непрекъснато с историческите обстоятелства свързани с националната гражданска война и с Левски. Историците, които аз почитам, актуалните историци, откриватели на Левски, като професор Пламен Митев, като професор Пламен Павлов, включително и Божидар Димитров и други известни историци, настояват доста аргументирано, че Левски след залавянето му при Къкрина, е конвоиран от 150-200 въоръжени турски бойци и доброволни отряди от българо-мохамедани.

Защото българо-мохамеданите в Ловешкия регион тогава са били на държавна работа в Османската империя. Та няма български революционен комитет, който да може по това време да събере най-малко 100 добре въоръжени юнака, които да се оправят, отново дублирам, с тази въоръжени защита на Левски от 150 до 200 индивида ", показа Емил Кабаиванов.

Той опроверга и ширещите се изказвания, че Левски е бил превозен до София в елементарна каруца съвсем без защита.

" Левски не е бил превозен в елементарна каруца, както се говореше преди години, и не с едвам десетина индивида защита - обстоятелствата са други, не го споделям аз, споделят го историците.

Тази каруца или файтон, да я назовем, те са били два и са били оковани с желязо.

Така че да не подценяваме турските секрети служби и турската полиция - те са били наясно още няколко месеца преди да заловят Левски, че търсят баш комитата, търсят уредника на революционната организация. Между другото по тази причина претупват следствието и правосъдния развой в София, а не транспортират Левски в Цариград. ", посочи Емил Кабаиванов.

Той разясни, че турците са бързали да претупат следствието и процеса в София, вместо да го карат в Цариград, с цел да не се вдигне огромен звук в Европа.

" Защото още тогава турската империя е много прогнила и се тресе от вътрешни несъгласия, пък и Великите сили я притискат да се реорганизира ", сподели Кабаиванов.

Според него в случай че Левски бе останал жив, въстанието е щяло да избухне още през 1873 или 1874 година, вместо през 1876 година, когато е Априлското въстание.

" Това е догадка, на която всеки би трябвало да отговори както мисли. Нещо повече - ще кажа, че в случай че Левски не беше хванат при Къкрина и не беше обесен, евентуално пролетта на 1873 година щеше да има всенародна гражданска война и въстание.

Ако Левски бе останал жив той неизбежно би посрещнал съветската войска, тъй като това е войска на страна от наши братя, православни християни, различен е въпросът, че съветският император не е бил подготвен за тази война и не я е желал. Но за нас тази война е освободителна "

Левски е популярен и по тази причина - държа на това и постоянно го споделям, тъй като споделя: " Свободата е дело на българския народ. Ние би трябвало да бъдем подготвени за свободата и чак тогава да чакаме някой различен да ни помогне. Защото този, който ни даде безплатно свободата, след това може да се окаже нашият идващ подтисник ", продължи Емил Кабаиванов.

Той изрази мнението, че в случай че Левски не е бил обесен " той е щял да направи комитети и в Беломорието, и в Македония. Обесването му попречва на това ", уверен е той.

Запитан дали България е чистата и свята република, за която Левски мечтае и се бори, Емил Кабаиванов отвърна: " Още не е чиста и свята републиката, това би трябвало да е ясно. Аз пък зададох следния въпрос: дали Левски и съратниците, и починалите за национално избавление, дали в деня за прошки, те ще ни простят на нас, в случай че я желаяме от тях?

Не съм уверен, тъй като нито имаме техния възрожденски морал, нито имаме настройката за всеотдайност, нито работим задоволително за Отечеството. А за чиста и свята република е нужно нещо доста повече.

В програмата на Българския централен революционен комитет е казано: без независимост няма живот, гибел на неприятеля. И по-нататък: Ние се борим да освободим България посредством гражданска война морална и с оръжие. Моралната част куца! "

И поддържа това с думи на Апостола: " Не бих сложил всички политици под общ знаменател, само че аз ще попитам следното: кажете ми един политик актуален, който ще повтори думите на Левски " стига ми да видя Отечеството си свободно, пък в случай че ще по-късно патки да ме сложат да паса ". Можете ли да ми покажете един подобен актуален политик? "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР